Köpa barnvagn från utlandet

Baby Plus

Att köpa barnvagn till sitt barn brukar vara en av de större investeringarna man gör som förälder. Att köpa en syskonvagn brukar dessutom vara ännu lite mer kostsamt. Då vi började leta syskonvagn i och med vår tillökning så var vi tidigt inne på Bugaboo Donkey, bl.a. pga. att vi tidigare till vår dotter Elsa hade en Bugaboo Cameleon och vi gillade funktionerna och utseendet på vagnarna från Bugaboo.

Bugaboo är ett märke som brukar kosta lite mer och vi började då tidigt att undersöka hur man ev. kunde få tag på en sådan barnvagn billigare än hos den lokala barnvagnsbutiken. Efter en hel del inläsning och letande på nätet så kom vi fram till att det skulle bli billigast att själv köpa och importera barnvagnen från ett annat EU-land, t.ex. Holland (där Bugaboo kommer ifrån) eller från England. Anledningen att importera från ett annat EU-land är att man slipper tull och andra avgifter, skulle man välja att importera barnvagn från t.ex. USA så finns det en stor risk att man åker på tull (10%) samt moms (25%) vilket gör att barnvagnsköpet inte blir så billigt längre.

Genom att köpa sin barnvagn utomlands kan man spara en hel del pengar. Det är dock inte alla märken som lönar sig att köpa utomlands, särskilt de svenska märkena som Emmaljunga, Kronan, Crescent och Britax lämpar sig bäst att köpa i Sverige, både för att modellerna kan vara svåra att få tag på utomlands och i regel så är de inte särskilt mycket billigare. De märken som är bäst att importera själv, dvs. köpa utomlands är de stora internationella märkena så som just Bugaboo, Teutonia, Joolz, Mutzy, Mountain Buggy Phil & Teds, Quinny och Baby Jogger.

I denna artikel kommer vi att fokusera på hur det är att själv importera syskonvagnen Bugaboo Donkey. Bugaboo Donkey finns i lite olika varianter beroende på hur den ska användas, i vårt fall var vi på jakt efter en Bugaboo Donkey Duo (i svart med silverchassi) vilket innebär en liggdel till det minsta barnet och två sittdelar (varav det minsta barnet kan använda den ena sittdelen så snart det blir lite äldre). Som referens kan jag nämna att vi kollade på vad motsvarande vagn skulle kosta i Sverige, den svenska nätbutiken Babyshop sålde vid tillfället Bugaboo Donkey Duo för 15 300 kr.

Numera säljer Babyshop Bugaboo Donkey5 Mono (svart/svart) för 15 199 kr (inkl. frakt då Babyshop bjuder på frakten på ordrar över 499 kr) och till det kommer ett Bugaboo Donkey5 Classic Duo Syskonsits som kostar omkring 4 000 kr.

Nackdelen med att köpa sin barnvagn utomlands är att det så klart kan bli lite krångligare att hantera ev. returer eller reklamationer, inom EU och med större e-butiker brukar det dock inte vara några större problem, dock får man räkna med att ett ev. ärende med en butik utomlands kan bli lite omständligare och kanske tar lite längre tid än vad det hade gjort med motsvarande affär i Sverige. Om man köper en vagn från Bugaboo så har man dock alltid internationell garanti direkt från Bugaboo så även om butiken man köpte vagnen hos inte skulle vara behjälplig eller försvinna genom en konkurs eller liknande så kan man alltid få hjälp direkt från Bugaboo. Eftersom vi skulle köpa en vagn från just Bugaboo så kändes det ändå ganska säkert att köpa barnvagnen utomlands.

Som jag nämnde tidigare så började vi först att kolla olika nätbutiker i England och Holland som sålde Bugaboo. Det slutade med att vi valde den holländska barnbutiken http://www.babyplus.nl/eng (då vi köpte vår vagn fick vi använda Google Translate då vi inte var så vassa på holländska, numera finns dock en engelsk version av deras webbplats). Där var man dock tvungen att skicka ett mail (till info@babyplus.nl) för att få aktuellt pris, vi gjorde det (engelska fungerar bra) och priset vi då fick där var €1239 (motsvarande 10 534 kr) med rabatt och inkl. frakt (nytt pris för senaste års modell, dvs. Bugaboo Donkey 2 Duo är från €1329 hos Baby Plus). Vi kollade även fler butiker både i England och i Holland men dessa båda var de som vi hade läst mest om och som i regel kunde ge de bästa priserna.

Efter en hel del efterforskning så upptäckte vi dock en skillnad mellan vagnarna som såldes från England jämfört med de som såldes från Holland. Skillnaden var att vagnar som säljs i England oftast är behandlade med ett särskilt flamskyddsmedel p.g.a. lagar gällande för denna typ av produkter i England, dock är det något osäkert exakt hur farliga dessa flamskyddsmedel är och om det rör sig om de giftigare varianterna av bromerade flamskyddsmedel eller inte. Oavsett så kändes det något olustigt att ha en massa extra (onödiga?) kemikalier på textilerna där våra små barn ska sitta och ligga, därav beslutade vi oss att gå vidare och köpa vagnen från Holland och Baby Plus istället (priserna visade ju sig också vara nästintill de samma).

Vi gjorde helt enkelt så att vi svarade på det mail vi tidigare fått från Baby Plus med vårt pris och sa att vi skulle vilja lägga en beställning på en Bugaboo Donkey Duo, vi fick redan samma dag en orderbekräftelse via mail som de ville att vi skulle kontrollera och därefter bekräfta vilket vi gjorde, också det via mail. Vi fick samtidigt beskedet att de f.n. inte hade vagnen på lager och att det kunde ta ca 3-5 veckor innan vagnen kunde skickas, vilket var ok för oss eftersom vi var ute i god tid. Betalning skulle ske via kort (Visa eller MasterCard) så snart vagnen var klar för leverans.

Efter drygt två veckor (dvs. något tidigare än annonserat) fick vi besked att vagnen var klar för leverans, tillsammans med detta mail följde betalningsinstruktioner och en länk till en säker sida där vi genomförde betalningen. Ett allmänt tips då ni betalar lite större summor med kort är att göra det med ett kreditkort om ni har, då man i regel har ett något bättre skydd mot ev. bedrägerier, konkurser och liknande (en del av denna risk ligger då nämligen hos kortutgivaren). Redan dagen efter fick vi besked om att barnvagnen hade skickats och vi fick också ett mail med länk där vi kunde spåra försändelsen (detta var dock på holländska men det gick att lösa med lite hjälp av Google Translate).

Två dagar senare ringde de från Posten och meddelade att de hade ett stort paket för utkörning och undrade om vi var hemma för leverans, jag nämnde då att jag var på mitt jobb och frågade om det gick bra att leverera dit istället vilket inte var några problem. Väl hemma monterades vagnen ihop och det var inga problem, alla delar och bruksanvisningar (även på svenska) var med och vi fick dessutom ett sött litet gosedjur till vår kommande tillökning vilket var extra uppskattat.

Som summering kan man konstatera att prisskillnaden mellan att köpa en Bugaboo Donkey Duo i Sverige och utomlands var stor, i vårt fall handlade det om totalt 4 350 kr som vi sparade genom att köpa barnvagnen från Baby Plus i Holland. Servicen och kontakten med Baby Plus fungerade jättebra och produkten levererades tidigare än utlovat – full pott! Genom våra erfarenheter kan vi inte annat än rekommendera blivande och nyblivna föräldrar att kontakta Baby Plus om ni är intresserad av att köpa en barnvagn (av något av de internationella märkena) smidigt till ett något bättre pris än hemma. Vill ni vara säkra på att få samma rabatt och samma bra pris som vi fick så nämn gärna alltforbarnet.se i mailet ni skickar med prisförfrågan till Baby Plus.

Har ni frågor eller vill dela med er av era egna erfarenheter kring att själv importera en barnvagn så lämna gärna en kommentar.

Tvåbarnsmamma till en tjej född -11 och en pojke född -13. Arbetar som sjuksköterska inom landstinget i Blekinge.