BarnvagnarTester

Test av barnvagnen Bugaboo Cameleon

1.16Kvisningar

Barnvagnen Cameleon från Bugaboo kom redan 2005 och är nu 2013 inne på sin tredje generation. Designen var ny och fräsch när den kom för nästan 10 år sedan och håller än idag (med några uppdateringar) även om den har varit med ett tag. Barnvagnar och tillbehör från det holländska företaget Bugaboo har ofta hållit en jämn och hög kvalitet tillsammans med ett ganska högt pris, barnvagnen Cameleon är inget undantag. Vagnen Cameleon från Bugaboo säljs förutom av lokala butiker så som t.ex. Babyproffsen av ett flertal nätbutiker så som t.ex. Babyshop (från 10 500 kr).

Barnvagnen från Bugaboo består av flera olika delar som gör att vagnen är mycket flexibel. Huvuddelarna består av ett chassi, en liggdel och en separat sittdel (dessa delar dock samma ram vilket gör att man inte enkelt kan växla mellan liggdel och sittdel). Till vagnen finns det även mindre delar som ingår (t.ex. myggnät och regnskydd) och en hel mängd andra tillbehör att köpa till så som ståbräda, vinterhjul, paraply m.m. De separata delarna och det flexibla chassit gör vagnen lätt att anpassa för olika typer av användning, t.ex. kan man med ett enkelt handgrepp justera om barnet ska ligga eller sitta framåtvänt eller bakåtvänt. Sittdelen går att justera i tre lägen från liggande till sittande. Genom att vagnen delas upp i flera delar så är den väldigt lätt att t.ex. packa in i en bil och den behöver inte särskilt mycket plats. Nackdelen med det flexibla chassit och de lösa delarna är att vagnen kan uppfattas som lite ranglig, det är dock ingen fara för vagnen ska trilla ihop då kvalitén på de olika delarna är väldigt hög. Rangligheten kommer också av den fjädringskonstruktion som vagnen har, först kan det kännas lite ovant men när man har vant sig är det inget man tänker på. Förutom att vagnen är flexibel och tar liten plats så har den också väldigt låg vikt. På vagnen finns också en förvaringskorg som finns under liggdel eller sittdel, denna är förvånansvärt rymlig och sväljer en hel del saker – dock kan den vara lite svår att komma åt, särskilt då liggdelen används. Under åren som har gått så har det då och då dykt upp lite problem med olika delar i konstruktionen, bl.a. då man ändrade hur man ställer in höjden på handtaget – Bugaboo har dock alltid varit väldigt generösa när det gäller reklamationer och arbetar aktivt för att byta ut alla felaktiga delar kostnadsfritt för sina kunder.

Vagnen är extremt lättkörd (i stan), lättstyrd, smidig och har en liten storlek vilket gör att det är lätt att t.ex. ta sig runt i affärer eller liknande. Vagnen från Bugaboo är i första hand en stadsvagn, så snart den används på grusväg eller i svårare terräng så blir den allt annat än lättkörd. Den går att använda i terräng och man anpassar då vagnen genom att köra med de stora hjulen (bakhjulen) fram och genom att låsa de mindre swivel-hjulen men räknar man med att kunna använda vagnen ofta på grusvägar eller i annan terräng så finns det förmodligen bättre alternativ. Givetvis innebär också konstruktionen med de mindre hjulen att vagnen inte är helt smidig att köra vintertid i snö och slask, det finns dock större vinterhjul som man kan köpa och då ersätta de mindre swivel-hjulen med. Vagnen fungerar då betydligt bättre (både i snö och i terräng) men tappar då en hel del av sin smidighet och körkänsla.

Barnvagnen finns i många färgkombinationer och också i olika specialutgåvor för de extra designintresserade så den går att anpassa visuellt i en mängd varianter. Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att vagnen är en liten, smidig och superflexibel barnvagn främst avsedd för stadsmiljö, något högt prisläge men med ett högt andrahandsvärde och därtill en hög kvalité.

Specifikationer
Bredd:60 cm
Mått hopfälld:L90 x B50 x H31 cm.
Vikt (chassi, hjul och sittdel):ca 9,6 kg.
Volym varukorg:24 l.

 

Fördelar: Liten och smidig, flexibel, väldigt lättkörd, låg vikt
Nackdelar: Dyr i inköp, kan upplevas som något ranglig, dålig i terräng och i snö

LeverantörPris
Babyshop.se10 500 krKöp hos Babyshop

 

Lämna ett svar

Redaktionen
Redaktionen för hejbaby.com som skriver alla artiklar, tester och annat.